Wat is TaiJi?

yin-yang

TaiJi is een oude Chinese bewegingsleer. De bewegingsleer is verdeeld in 2 grote stromingen, TaiJi QiGong (oude spelling: Tai Chi Chi Kung) en TaiJi Quan (oude spelling: Tai Chi Chuan).

TaiJi QiGong

TaiJi QiGong zijn lichaamsoefeningen ter bevordering van een goede gezondheid. Met TaiJi QiGong oefeningen rek, strek en masseer je spieren en maak je gewrichten soepel. In China wordt TaiJi QiGong veel op therapeutische basis beoefend, ter voorkoming en genezing van de meest uiteenlopende lichamelijke klachten.

Tijdens de beoefening van TaiJi QiGong volg je de natuurlijke energiestromen (meridianen) met aandacht. Een bewuste, rustige ademhaling wordt bevorderd en er ontstaat meer balans en harmonie in lichaam een geest. Door de rustige en lichte oefeningen is TaiJi QiGong een uiterst meditatieve oefening.

Er bestaan vele verschillende vormen TaiJi QiGong, oplopend van eenvoudig tot complex. Sommige vormen zijn specifiek gericht op ondersteuning bij het genezingsproces van bepaalde ziektes.

TaiJi Quan

taijiTaiJi Quan vindt zijn oorsprong in de krijgskunst. Daar waar Kung Fu bekend staat als een uiterlijke vorm, beoefend met veel spierkracht en snelheid, staat TaiJi Quan bekend als een innerlijke krijgskunst. De bewegingen zijn soepel, rond en ontspannen. In TaiJi Quan vind je dezelfde ontspanning en ademhaling als in TaiJi QiGong. Doordat de bewegingen afkomstig zijn uit de krijgskunst, is TaiJi Quan ook als zodanig toepasbaar. Buiten de beoefening van TaiJi Quan als krijgskunst, wordt het ook veel als bewegingskunst beoefend, ter bevordering van een goede gezondheid in lichaam en geest. TaiJi Quan is erg mooi om te zien, rustgevend en leuk om te beoefenen.

Er bestaan vele stijlen en vormen TaiJi Quan. De vormen die wij beoefenen zijn de Chen Stijl, de 24 bewegingen Peking stijl en de QianLong waaier vorm.

Bij de vormen die wij beoefenen wordt de nadruk gelegd op het gezonde en meditatieve karakter van TaiJi. 

Nieuws

De agenda is weer gevuld met mooie nieuwe workshops, meditatie avonden en retraites!