Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness is een prachtige versmelting tussen eeuwenoude oosterse meditatietechnieken en de hedendaagse westerse wetenschap. Sati, de oorspronkelijke Pali term voor Mindfulness bestaat al meer dan 2500 jaar, maar is in 1881 voor het eerst vertaald in het Engels naar het toen nog niet bestaande woord “mindfulness”.

In de jaren 70 van de vorige eeuw heeft de Amerikaanse moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn een programma ontworpen om mensen te helpen bij het verlichten van stress, angst en pijn. Dit programma is een mengeling van oosterse meditatie technieken en westerse psychologie. Hiermee is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) geboren.

In de sindsdien verstreken jaren is het programma uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en zijn de heilzame effecten van MBSR bewezen. Het aantal studies dat naar mindfulness wordt gedaan groeit nog steeds enorm. Er is inmiddels veel wetenschappelijk bewijs dat MBSR effectief is bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verhogen van het algemene welzijn. Verschillende studies hebben ook aangetoond dat MBSR kan helpen bij het verminderen van symptomen van depressie, chronische pijn, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere gezondheidsproblemen.

Hoewel de wetenschappelijke evidentie bemoedigend is, is mindfulness natuurlijk geen wondermiddel dat zomaar alle klachten kan oplossen. Het programma heeft de kracht om in 8 weken tijd een blijvend effect te bewerkstelligen, maar daarvoor is wel toewijding en doorzettingsvermogen benodigd.

In de MBSR training leer je opmerkzaam te zijn op wat er gebeurt in je leven. Je leert fysieke sensaties in je lichaam op te merken, maar je ook bewust te worden van emoties en gedachten en deze te zien voor wat ze zijn. Door opmerkzaamheid krijg je een beter beeld van wat er speelt in je lichaam en je geest en daardoor krijg je de kans om minder vanuit automatisme te leven. Dit geeft je de mogelijkheid meer bewuste keuzes te maken en niet meer meegesleept worden door gedachten, gevoelens en emoties, maar er bewust mee leren om gaan.

Tijdens het programma leer je hoe je mindfulness kunt integreren in je dagelijkse leven, zodat je beter kunt omgaan met stressvolle situaties en met een meer geduldige en mildere houding in het leven kunt staan. Je kunt meer voldoening halen uit je dagelijkse activiteiten.

Vanuit de Stichting Rust en Bezinning wordt deze mooie 8 weekse MBSR training een paar keer per jaar aangeboden. Daarnaast worden er terugkomdagen georganiseerd om je opgedane kennis bij te houden en te verdiepen.

Lees in de agenda wanneer er weer een training plaats vindt.