Taiji & QiGong

TaiJi is een oude Chinese bewegingsleer die is verdeeld in 2 grote stromingen; QiGong (oude spelling “Chi Kung”) en TaiJi Quan (oude spelling “Tai Chi Chuan”, ook wel geschreven als “Taijiquan”).
Beide stromingen maken gebruik van dezelfde principes en zijn daarom nauw verwant.

QiGong

QiGong zijn lichaamsoefeningen ter bevordering van een goede gezondheid. Met QiGong oefeningen rek, strek en masseer je onder anderen spieren en bindweefsel en maak je gewrichten soepel. In China wordt QiGong veel op therapeutische basis beoefend, ter voorkoming en genezing van de meest uiteenlopende lichamelijke klachten.

Tijdens de beoefening van QiGong volg je de natuurlijke energiestromen (meridianen) met aandacht. Een bewuste, rustige ademhaling wordt bevorderd en er ontstaat meer balans en harmonie in lichaam en geest. Door de rustige en lichte oefeningen is QiGong een uiterst meditatieve oefening. Het voordeel van QiGong is dat iedereen dit op een eigen niveau kan doen. Je kunt de oefeningen zo uitgebreid doen als voor jou het beste is op een bepaald moment.

Er bestaan vele verschillende vormen QiGong, oplopend van eenvoudig tot complex. Sommige vormen zijn specifiek gericht op ondersteuning bij het genezingsproces van bepaalde ziektes.

TaiJi Quan

TaiJi Quan vindt zijn oorsprong in de krijgskunst. Daar waar Kung Fu bekend staat als een uiterlijke vorm, beoefend met veel spierkracht en snelheid, staat TaiJi Quan bekend als een innerlijke krijgskunst. De bewegingen zijn soepel, rond en ontspannen. In TaiJi Quan vind je dezelfde ontspanning en ademhaling als in QiGong. Doordat de bewegingen afkomstig zijn uit de krijgskunst, is TaiJi Quan ook als zodanig toepasbaar. Buiten de beoefening van TaiJi Quan als krijgskunst, wordt het ook veel als bewegingskunst beoefend, ter bevordering van een goede gezondheid in lichaam en geest. TaiJi Quan is erg mooi om te zien, rustgevend en heel leuk en uitdagend om te beoefenen. Je bent nooit uitgeleerd.

Er bestaan vele stijlen en vormen TaiJi Quan. Wij beoefenen met name de 24 bewegingen Peking stijl vorm. In onze trainingen leggen wij echter niet alleen de nadruk op het gezonde en meditatieve karakter van TaiJi, maar proberen wij TaiJi zo compleet mogelijk te benaderen. Wij richten ons dus ook op de krijgskunst en actievere kanten van TaiJi. Naast de 24 bewegingen vorm, beoefenen we ook Wu Bu en Chan Si Gong.

Workshops & Cursussen

We beoefenen TaiJi en QiGong in Ede in een seizoen van ongeveer september tot mei.

Op regelmatige basis worden er workshops en cursussen georganiseerd. De workshops zijn eenmalige activiteiten waarin een bepaalde vorm uit de QiGong of TaiJi Quan wordt uitgelicht. De workshops worden over het algemeen begeleid door Harald Hasenöhrl.

Kijk in de agenda voor activiteiten op het gebied van TaiJi en QiGong.