Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness is een prachtige versmelting tussen eeuwenoude oosterse meditatietechnieken en de hedendaagse westerse wetenschap. Sati, de oorspronkelijke Pali term voor Mindfulness bestaat al meer dan 2500 jaar, maar is in 1881 voor het eerst vertaald in het Engels naar het toen nog niet bestaande woord “mindfulness”.

In de jaren 70 van de vorige eeuw heeft de Amerikaanse moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn een programma ontworpen om mensen te helpen bij het verlichten van stress, angst, pijn en chronische ziekte. Dit programma is een mengeling van Oosterse meditatie technieken en westerse psychologie. Hiermee was Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) geboren.

In de sindsdien verstreken jaren is het programma uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en zijn de heilzame effecten van MBSR bewezen. Het programma heeft de kracht om in 8 weken tijd een blijvend effect te bewerkstelligen. Daarvoor is uiteraard wel toewijding en doorzettingsvermogen benodigd.

In de MBSR training leer je opmerkzaam te zijn voor wat er gebeurt in je leven. Je leert fysieke sensaties in je lichaam op te merken, maar je ook bewust te worden van emoties en gedachten en deze te zien voor wat ze zijn. Door opmerkzaamheid krijg je een beter beeld van wat er speelt in je lichaam en je leven en daardoor krijg je de kans om minder vanuit automatisme te leven. Dit geeft je de mogelijkheid meer bewuste keuzes te maken; niet meer meegesleept worden door gedachten, gevoelens en emoties, maar er bewust mee leren om gaan.

Vanuit de Stichting Rust en Bezinning bieden we deze mooie 8 weekse MBSR training aan. Daarnaast worden er terugkomdagen georganiseerd om je opgedane kennis bij te houden en te verdiepen.

Lees in de agenda wanneer er weer een training plaats vindt.