Reacties

Reacties van deelnemers

Op deze pagina kun je aan de hand van een aantal reacties van deelnemers lezen hoe de diverse activiteiten met hen geweest zijn.

 

“Een reis om dichter bij jezelf te komen, je innerlijke kracht te vergroten en het leren van de kunst om dat met mildheid voor jezelf te doen. Je mag het allemaal zelf ontdekken, maar aan de zijlijn staat iemand met een vriendelijke en aandachtsvolle handreiking.”

- Reactie op mindfulness training -

“Een cursus met een trainer die gedegen / diepgaande kennis heeft, niets forceerd, maar wel uitdaagd.

Fijn om dit in een kleine groep te doen. Het lesmateriaal heeft een goede opbouw. Het gebruik van de “pijlers van mindfulness” is zeer leerzaam en behulpzaam.” 

- Reactie op mindfulness training -

“Ondanks dat het een training is in groepsverband, is het voor iedereen een individuele reis. Het verhaal van de persoon is niet leidend, maar wel het eigen leerproces.”

- Reactie op mindfulness training -

“Een waardevolle training die je opnieuw en met aandacht doet kijken naar hoe je in het leven staat en die je helpt daar verandering in aan te brengen op de punten waar je dat zelf wilt. Fred is daar bij een fijne trainer die warm is, betrokken en je in je waarde laat als je dingen tegen komt waar je mee worstelt. Ik gun iedereen die met een open blik in het leven wil staan deze training.” 

- Reactie op mindfulness training -

“De meditatieavonden helpen me tot rust te komen. Het is voor mij een ultieme manier om (werk)stress achter me te laten. De ene keer lukt het me beter om goed te ontspannen dan de andere keer. Ik heb snel de neiging om lijstjes in mijn hoofd te maken van dingen die ik nog moet doen, maar Fred zorgt ervoor dat ik “bij de les” blijf. Hij geeft voldoende tips en zorgt ervoor dat ik iedere keer weer goed ontspannen de meditatiebijeenkomst verlaat. Een absolute aanrader!”

- Reactie op begeleide meditatie avonden -

“De Stilte Meditatie avonden beantwoorden voor mij aan een grote behoefte en geven mij inderdaad de stilte waarnaar ik op zoek ben. De liefdevolle en vriendelijke manier waarop Fred de avond inleidt, de rust die hij uitstraalt, het zijn allemaal waarborgen voor een hele prettige ervaring. Na afloop ben ik helemaal Zen! Dankjewel Fred.” 

- Reactie op stilte meditatie avonden -

“De training is intensief en zeer de moeite waard als je meer met aandacht wilt leren leven. De investering in tijd levert stressloze momenten op, aandacht voor het nu, voor wat er is. Hoe meer tijd je investeerd, hoe meer het oplevert”

- Reactie op mindfulness training -

“De stilteweekenden in Doetinchem zijn mijn anker in de hectiek van het dagelijks leven. De meditaties onder leiding van Fred op de zendo zijn heel bijzonder voor mij en worden gevoed door de QiGong oefeningen van Ria. Fred en Ria, een krachtige en vooral prachtige twee-eenheid”

- Reactie op een retraite -

“Fred neemt ons mee op een 8 weekse reis in bewustwording van onze automatische piloot naar “gewaar zijn” in het hier en nu.”

- Reactie op mindfulness training -

“De reden waarom ik deze cursus heb gevolgd is omdat ik vaak Azie-reizen heb meegemaakt en nog doe. Was geïnteresseerd en jaloers op hoe die mensen daar in alle rust kunnen mediteren, er vrolijk van worden en dagelijks het leven positief en lachend doorbrengen.

Dit heb ik de afgelopen 2 jaar dankzij Fred geleerd. Hij heeft mij (ondanks zijn bescheidenheid door te zeggen dat ik het zelf doe) de meditatie aangeleerd. Pijnen weg te krijgen zodat ze er niet meer zijn dmv die specifieke plek in het licht te zetten en daar energie naartoe te laten stromen. Door zijn warme begeleiding, hartelijkheid, rustgevende stem en positieve karakter weet ik nu hoe ik mezelf rust en energie kan geven, mezelf tijd te gunnen en in het hier en nu te zijn. Fred erg veel dank dat je het mij hebt willen leren. Op zijn Indonesisch: Fred, terima kasih banyak untuk semua dan pelajaran2 semadi.”

- Reactie op begeleide meditatie avonden -

“Een hele prettige, laagdrempelige kennismaking, wel een intensieve kennismaking, met mindfulness. Je leert op een rustige wijze de oefeningen die er bij horen. En het is elke keer fijn om op te merken (en ook van de trainer te horen) dat je niet hoeft te streven. Het is goed zoals het is. Fred zorgt voor een veilige, prettige, gezellige sfeer! “

- Reactie op mindfulness training -

“Liefdevolle vriendelijkheid, open, aandachtig, zonder oordeel! Zo typeer ik Fred. Wat een goed en bijzonder mens. Ik ben dankbaar dat hij op mijn pad kwam”

- Reactie op stilte meditatie avonden -

“TaiJi, meditatieavonden en stilteweekenden, I join – and enjoy – the whole package! “

- Reactie op stilte meditatie avonden, TaiJi Quan trainingen en retraites -

“In de mindfulness training vond ik de begeleiding van Fred heel fijn en dat is ook vanwege zijn prettige stem. Door zijn jarenlange ervaring in meditatie, brengt Fred deze training met veel rust en op een natuurlijke manier over. Daarnaast weet hij een veilige en goede sfeer te creëren voor de groep.”

- Reactie op mindfulness training -

“Hoe vervelend vond ik het dat ik net te laat was om nog aan te sluiten bij de allerlaatste QiGong les. Deze keer op prachtige muziek op de zonnige binnenplaats.

Dan maar aandachtig kijken neer de oefeningen en mijn frustratie loslaten. Toen ontdekte ik dat alleen al door aandachtig naar iemand te kijken die QiGong beoefend, ik de energie door mijn handen voelde stromen. Hoezo oefening gemist… Dit was voor mij een bijzondere ervaring.
Frappant was dat Ria aan het eind van het weekend meldde dat je ook door naar iemand te kijken die QiGong beoefent je de energie kan voelen.

Ware rust is niet afwezigheid van beweging, maar evenwicht in de bewegingen. Niet alleen in bewegingen maar ook in gedachten. Fijn dat we dit samen met Fred, Ria en andere deelnemers in een stilteweekend mogen ervaren.”

- Reactie op een retraite -

“Het gezamenlijk mediteren ervaar ik als heel prettig. De groepsenergie versterkt mijn eigen meditatie”.

- Reactie op stilte meditatie avonden -

“Fred heeft oog en aandacht voor alle deelnemers aan de meditatieavonden. Een professional met passie voor het mediteren”

- Reactie op begeleide meditatie avonden -

“Be still and know’ lees ik in de voorruimte van de zen-do. Ik ben weer even thuis!”

- Reactie op een retraite -

“Ik ken Fred inmiddels zo’n 10 jaar. Vanaf het allereerste begin dat hij in Ede begon met een meditatiegroep, ben ik erbij geweest.

Begon het als een oefening om meer rust in mezelf te krijgen en om mijn hyperventilatie onder controle te houden…inmiddels is het echt een kadootje voor mijzelf geworden. Even helemaal de stilte in gaan en daadwerkelijk in contact komen met mijn diepere, ware ik. Deze momenten van stilte zijn zo waardevol voor mij, ik wil ze niet meer missen.

Fred is voor mij als een leraar in mijn leven, al ziet hij zichzelf absoluut niet zo. Ik vind hem een bijzonder liefdevol en aandachtig mens en dat straalt hij ook uit naar zijn omgeving.

De retraites die hij samen met Ria in de abdij in Doetinchem organiseert, zijn een ’thuiskomen’ voor velen die dit eens hebben meegemaakt. Ik ben één van de gelukkigen die uit ervaring mag spreken!

Ik kan iedereen aanraden om de meditatieavonden bij Fred eens bij te wonen.”

- Reactie op stilte meditatie avonden -