Stichting
Rust en Bezinning
Meditatie, Mindfulness, TaiJi & QiGong
Ik ben Fred van den Bos
Ik ben in 1991 begonnen met mediteren en sinds het jaar 2001 verzorg ik meditatiebijeenkomsten. Sinds 2005 begeleid ik ook retraites in de Sint Willibrords Abdij te Doetinchem. Naast mijn interesse in meditatie, ben ik ook erg geïnteresseerd in TaiJi en QiGong.
Ik volgde sinds 2001 TaiJi lessen bij Ria Brinkman en in 2012 heb ik de TaiJi Quan docenten opleiding onder leiding van Professor Sui QingBo en Lena Du Hong van het internationale (Chinese) LaoShan Union für TCM (Traditionele Chinese Medicijnleer) und Lebenspflege uit Hamburg succesvol afgerond.
Deze opleiding bestond uit 5 verschillende vormen TaiJi Quan.
Sinds het afronden van deze opleiding volg ik regelmatig workshops bij verschillende leraren.
In 2022 heb ik mijn postacademische opleiding tot mindfulness trainer aan het Radboud UMC Centrum voor Mindfulness in Nijmegen Succesvol afgerond. Ik ben sindsdien als gevorderd MBP trainer (voorheen “categorie 1”) geaccrediteerd Mindfulness trainer aangesloten bij de VMBN. Daarnaast sta ik geregistreerd in het onafhankelijke kwaliteitsregister van het Stichting Mindfulness Register (SMR).
Meditatie en mindfulness is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Naast mijn dagelijkse beoefening en regelmatige deelname aan retraites in de Zen Boeddhistische traditie, vind ik het erg fijn om meditatiebijeenkomsten en retraites te organiseren en te begeleiden. Sinds 2006 volg ik Jeff Shore en beschouw ik hem als mijn leraar op de Zen Boeddhistische weg. Hoewel ik zeer geinteresseerd ben in verschillende stromingen binnen het Boeddhisme en daar veel van leer, beschouw ik het Zen Boeddhisme als mijn fundamentele beoefening.
In 2024 heb ik vanuit waardering voor de Boeddhistische traditie en de begeleiding die ik van mijn leraar Jeff Shore krijg op deze weg een stukje geschreven voor in zijn boek Backwater Reeds. Je kunt dit stukje hier lezen.
Ik heb de hoop dat mensen ervaren dat meditatie en mindfulness goed voor ons is. Uiteindelijk is er niets buiten onszelf nodig om werkelijke rust te ervaren en in harmonie te kunnen leven. Mijn persoonlijke ervaring op dit pad, zowel de moeilijkheden van het dagelijkse leven, als de mooie momenten die in meditatie tot ons kunnen komen, probeer ik tijdens de door mij begeleide activiteiten te verwoorden en tot leven te brengen.
Na jaren van werken onder mijn eigen naam heb ik in 2015 besloten alle activiteiten die door mij begeleid en / of georganiseerd worden onder te brengen in een stichting. Daarmee is de Stichting Rust en Bezinning geboren.
Het doel van de stichting
Het doel van de Stichting Rust en Bezinning is het uitdragen van meditatie en mindfulness en van oosterse bewegingskunsten als QiGong en TaiJi Quan. Dit wil de stichting bewerkstelligen door het organiseren van onder andere workshops, seminars, cursussen, trainingen, retraites en meditatiebijeenkomsten.
Ook is het mogelijk dat coaching of counseling vanuit de stichting worden aangeboden. Ik wil met deze stichting mensen helpen lichamelijk en geestelijk gezonder te worden in de meest ruime zin van het woord.
Gelijkwaardigheid, onderling respect en vriendelijkheid zijn belangrijke uitgangspunten in alle activiteiten die door de stichting worden georganiseerd. Voel je welkom je aan te melden voor activiteiten die je aanspreken.
Logo
Ons logo heeft niet alleen een mooie en rustige uitstraling, maar heeft ook een diepere betekenis. De abstracte vorm van de cirkel symboliseert een “enso”. Een enso wordt vaak in één vloeiende beweging geschilderd door een Zen meester. Het staat voor de volmaaktheid van het leven, de Boeddhistische verlichting, het volledige uitdoven van het lijden. Een staat van bewustzijn waarin alle tegenstellingen zijn opgeheven en waarin een mens volledig vrij is.
De vissen (koi) in de cirkel staan in het Boeddhisme voor doorzettingsvermogen en geluk. Ze symboliseren de mens in zijn of haar weg naar bevrijding van het lijden. Ze zwemmen tegen de stroom in en moeten daarbij vele obstakels en moeilijkheden overwinnen. De legende zegt dat wanneer het de koi lukt om tegen een waterval op te zwemmen, hij verandert in een draak. Dit staat symbool voor de verlichting van de mens.
Met deze mooie betekenis wil de stichting laten zien dat het haar diepe wens is bij te dragen aan geluk, gezondheid en harmonie van alle levende wezens.
Dana
De activiteiten die door mij worden begeleid zijn allen tegen kostprijs. Ik zie hetgeen ik doe als “dana”. Dana is een prachtig begrip en betekent “belangeloze goedgeefsheid”.
Als je er behoefte aan hebt is het mogelijk zelf ook dana te geven. Middels dana kan je zelf besluiten of je iets meer wilt geven dan de kostprijs. Je bent volledig vrij dat wel of niet te doen. Het bedrag dat eventueel via dana binnen komt, besteed ik aan mijn opleiding(en) en komt dus indirect weer terug in de activiteiten die ik begeleid.
Als je iets wilt geven kun je dat doen door iets over te maken naar het rekeningnummer van de Stichting. Deze is op te vragen via het contactformulier.
Links
Onderstaand een aantal links naar andere interessante websites.
Gezondheidscentrum voor jong en oud “de Binnenplaats”.
Een mooi gezondheidscentrum met verschillende disciplines in huis om mensen te helpen vanuit het model van “positieve gezondheid”.
Yogapraktijk “de Negen-Berg”
De website van Yogapraktijk ‘de Negen-Berg’.
Filosofische praktijk “de Denkkamer”
Website van coach en filosofisch practicus Martijn Boerkamp.
Sint Willibrords Abdij te Doetinchem
De website van “ons” klooster in Doetinchem. Hier vinden al onze retraites plaats. Je kunt lezen over het leven dat de Benedictijner monniken leiden.
Being without self
De website van de sangha van “mijn” leraar Jeff Shore, auteur van diverse boeken over het Zen Boeddhisme en een inspirerend Zen Boeddhistisch leraar.
www.beingwithoutself.org (Engelstalig)