Meditatie brengt je tot rust
Meditatie
Meditatie wordt al eeuwenlang beoefend. Voornamelijk in Aziatische landen is mediteren gebruikelijk en vinden we vele verschillende stromingen. Sinds medio vorige eeuw wordt meditatie ook in de westerse wereld steeds bekender. De komst van enkele belangrijke Boeddhistische leraren naar het westen heeft hier zeker aan bijgedragen. Richtingen als Zen en Vipassana worden tegenwoordig veel in het westen beoefend. Mindfulness, dat gebruik maakt van oosterse meditatietechnieken, gecombineerd met westerse psychologie is populair en praktisch toepasbaar. Psychologen en andere therapeuten gebruiken mindfulness regelmatig in hun praktijken. Lees hier meer over mindfulness.
Is meditatie dan alleen nuttig als je problemen hebt op te lossen? Nee, zeker niet. Meditatie heeft een harmoniserende werking voor iedereen. Je kunt door te mediteren tot rust komen, stress beter het hoofd bieden, maar ook het gevoel krijgen meer verbonden te zijn met jezelf en je omgeving.
Mediteren is niet zweverig. Het is een beoefening “met beide benen op de grond”. Geworteld in het nu, hier aanwezig zijn. Niet altijd met je gedachten bij de toekomst of het verleden. Als we bewuster naar onszelf en onze gedachten kijken zullen we zien dat we veel tijd besteden aan het leven op andere momenten dan het huidige moment. Wat moet ik morgen allemaal doen? Wat zal ik zeggen als …? Waarom heb ik niet gelijk duidelijk gemaakt wat ik wil? Enzovoort.
Meditatie is aandacht. Aandacht voor dit moment, deze plek, wat je nu doet, wie je nu bent.
Het hoeft niet meer te zijn dan dat. Aandachtig aanwezig zijn kan een enorme opgave zijn. Het oefenen op een meditatiekussen is daarin een leidraad. Het biedt je de kans ongestoord te werken aan het beoefenen van aandacht.
Met het ontwikkelen van aandacht kunnen andere positieve kenmerken van meditatie vanzelf ontstaan. Rust, harmonie, het gevoel meer in evenwicht te zijn. Beter tegen stress kunnen, liefdevoller zijn en meer oog hebben voor de belangrijke dingen in het leven, kunnen kenmerken en effecten van meditatie zijn. Toch is het zo dat meditatie het puurst is als alle eventuele doelen en verwachtingen opzij geschoven worden. Ze zijn niet nodig, ze kunnen zelfs een belemmering vormen in je beoefening.
De laatste jaren wordt er in het westen veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. De conclusie is duidelijk; mediteren is werkelijk gezond!
Ben je geïnteresseerd in wat meditatie voor jou kan doen? Lees in de agenda welke activiteiten er aangeboden worden.